Het is dé opmerking om je over de streep te trekken. Maar zijn we over de streep te trekken? Schaamte is zo’n diepgeworteld gevoel, het verlamt je, het sluit je buiten. Als je bijvoorbeeld iets onder de leden hebt, denk je misschien dat je de enige bent die dit heeft en zwijg je, het is te privé, te zwaar, te confronterend, te veel omvattend.

Als je er niet mee naar buiten durft te komen of niet naar iemand toe durft te stappen, dan blijft je ermee zitten. Je voelt dit misschien als het meest hanteerbare en houd je het maar voor jezelf, je leeft er maar mee.

Wat zou je wél kunnen doen?

Ik schrijf dit omdat wanneer je een aandoening hebt, je misschien wél de kracht hebt om te lezen hoe je lichamelijke en geestelijke klachten of aandoening kunt aanpakken. Een verhaal lezen en in je eigen besloten kring oefeningen uitvoeren, is misschien wél voor je mogelijk.

Met de aanpak uit het boek ‘Natuurlijke Analyse, ander zicht op gezondheid’ is het niet nodig om je verhaal aan iemand anders te vertellen. Het geeft uitleg hoe een klacht of aandoening kan ontstaan en hoe je een mogelijke oplossing vindt voor jouw beterschap.