“Ik moet ook alles zelf doen want ik kan niets aan een ander overlaten.” En dat is nu niet echt waar. Je hoeft niet alles zelf te doen, anderen kunnen ook iets voor jou doen.

Toen ik het boek Natuurlijke Analyse schreef had ik het idee om dat in eigenbeheer te doen. In eigenbeheer klinkt spannend, je doet werkelijk alles, schrijven, illustreren, omslag bedenken, distribueren, verkopen, versturen, afrekenen, en omvallen. Dat laatste heb ik verzonnen om mijzelf duidelijk te maken dat er iets niet klopte. Als je alles zelf wilt doen val je vroeg of laat om en dat kan niet de bedoeling zijn van het leven.

Ik heb het boek geschreven, dat is waar, maar dat je het boek kan kopen is een gezamenlijke inspanning geweest van een aantal mensen met passie. De editor maakte er een mooi taalkundig geheel van, de illustrator mooie illustraties, de vormgever de omslag en de drukker een mooi boek. Iedereen kon zijn eigen passie uitvoeren, maar het fijnste was, het was een verademing om niet alles zelf te hoeven doen.

Ik hoefde alleen maar toe te staan dat ik los mag laten, anderen konden toen iets voor me betekenen, door mij te helpen. Het is een uitgangspunt van het boek Natuurlijke Analyse, zelf de eerste onvoorwaardelijke stap zetten om daarna los te laten wat je allang los hebt mogen laten, zodat anderen je kunnen helpen. Het geeft een andere kijk op jezelf.