Het zijn synoniemen, maar voor mij hebben deze woorden een andere lading. Ziekte geeft mij het gevoel dat ik er niets aan kan doen, terwijl aandoening mij aangeeft dat ik er misschien wél iets aan kan doen. Als mij iets aangedaan is, ervaar ik, als denkend mens van vlees en bloed, hier de gevolgen van.

Men zegt wel eens “Je zit niet lekker in je vel”, wat inhoudt dat er iets niet lekker bij je zit en dat is te merken. Als je iets hebt meegemaakt dat onprettig voor je was kan je je dat mogelijk niet meer herinneren. Je onderbewuste onthoudt het echter wel en maakt je dat duidelijk met een aandoening. Zo krijg je een lichamelijke of geestelijke aandoening als gevolg van wat jou is aangedaan. Om van de aandoening af te komen zal je dan iets moeten doen aan wat er in je onderbewuste afspeelt.

In het boek ‘Natuurlijke Analyse, ander zicht op gezondheid’ beschrijf ik de relatie tussen ervaringen, onderbewustzijn, aandoeningen en oorzaken. Verder staat in het boek hoe je naar de oorzaak van je (chronische) aandoening kan zoeken om dit minder invloed op je te laten hebben.