‘Je hoeft niet bang te zijn, hoor’. Meestal een goed bedoelde opmerking, maar wat nu als je gedachten met je op de loop gaan? Je zou kunnen zeggen: ‘Kijk dan niet meer op je smartphone, niet naar Internet, leg naast je neer wat anderen zeggen.’ Maar dat is natuurlijk een illusie en zal weinige van ons echt lukken.

We hebben allemaal wel ergens een vorm van angst voor, vaak een diep gewortelde angst. Soms doet angst ons letterlijk in elkaar krimpen, ons hele lijf verkrampt en we functioneren niet meer. Angst gaat ons hele lichaam aan en als we dieper kijken dan hebben al onze spieren, organen en lichaamscellen er last van. Ons hele lichaam wordt ondermijnd door een vorm van angst, en functioneert daardoor niet meer zoals het bedoeld is. Alles kan van slag zijn, zelfs ons immuunsysteem die ons helpt om indringers te lijf te gaan.

Waarom we voor iets angstig zijn ligt meestal diep in ons opgeslagen en wordt vaak door wat we meemaken weer aangewakkerd, je lichaam herinnert zich weer wat er ooit aan de hand was. Niets ten nadele van angst, het is een menselijk mechanisme om in deze wereld te overleven. Angst maakt je scherp om in netelige situaties snel te kunnen reageren. Maar een mens kan onbewust ook wel eens te veel opscherp staan en daarmee het lichaam ondermijnen en vatbaar worden voor ziekten.

Pak je angst aan, zou ik zeggen, niet alleen door er over te praten maar ook om inzicht te krijgen in de authentieke oorzaak van die angst. Daardoor alleen al vermindert je angst, waardoor ziekten verminderen en je weerstand voor ziekten verhoogt. Hoe je dit zou kunnen aanpakken heb ik op mijn eigen-wijze beschreven in het boek Natuurlijke Analyse, ander zicht op gezondheid. Als je iets aan je angst, en daarmee aan je gezondheid wilt doen of gewoon op een andere manier tegen gezondheid wilt aankijken dan is dit zeker een aanrader.