Dus het is mijn eigen schuld dat ik ziek ben?’ Nou, niet helemaal. Als je de woorden ‘mijn eigen schuld’ weglaat, gaat het waarschijnlijk allemaal wat beter. Het blijft wel zo dat als je ziek bent, dan ben je dat zelf, niet die ander, jij bent ziek en mogelijk wil je daar iets aan doen. ‘Bedoel je dat ik er niets aan wil doen? Denk je dat ik voor mijn lol ziek bent!’

Wel, een boeiend gesprek lijkt dit te worden.

Als je de zienswijze kan hanteren dat jijzelf je ziekte zou kunnen oplossen, dan kunnen we mogelijk een stap naar een gezonder leven maken. Wat ik zie is dat onze gedachten en alles wat daar achter zit een ongelooflijke impact heeft op onze gezondheid. Als we iets vervelends met ons meedragen, een nare ervaring uit het verleden, zie ik dat mensen hiermee worstelen en hier lichamelijk ziek van worden. Je kan zelfs worstelen met gebeurtenissen die lang geleden plaats hebben gevonden of die je vanuit overerving hebt meegekregen, ‘het zit in de familie’ hoor je dan zeggen.

Een aanzet tot beter worden is dan ook het aanpakken van wat er binnen in je afspeelt, inzicht krijgen in de oorzaak van je ziekzijn. Dit lijkt vreselijk eng, maar helder inzicht krijgen in een negatieve gebeurtenis die in je onderbewustzijn is opgeslagen, geeft ruimte in alles wat je bent. Door inzicht lost iets op, er komt rust, rust in je lichaam zodat deze zijn helende werk voor je kan doen, je kan beter worden.

Misschien is dit een ander zicht op gezondheid voor je. Mijn ervaring is dat het je kan helpen om te komen tot een gezonder leven.